RDW kenteken – De opbouw van het Nederlands kenteken

Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen
27 mei , 2017,
Editor
, , , , ,
No Comments

In 1951 werd het allereerste Nederlandse kenteken ooit gemaakt en op een auto geplaatst. Dit kenteken was ND-00-01. ND stond natuurlijk voor Nederland en 00-01 gaf aan dat dit het allereerste kenteken was. Tegenwoordig is het niet meer zo eenvoudig om zaken af te lezen aan de hand van een Nederlands kenteken, want de kenteken opbouw is door de jaren heen erg veranderd. Wel is het Nederlandse kenteken nog altijd goed te onderscheiden van andere kentekens, zoals bijvoorbeeld een Belgisch kenteken of een Duits kenteken. Het is namelijk zo dat Nederland het enige land is met gele kentekenplaten in plaats van witte.

Hoe zit de kenteken opbouw in elkaar?

De kenteken opbouw van een Nederlands RDW kenteken kent meerdere kenmerken. Op de eerste plaats bestaat het kenteken altijd uit drie delen, dus twee streepjes, en een combinatie van letters en cijfers. Aan de linkerkant van de kentekenplaat wordt het blauwe EU-symbool getoond met daarin de letters NL. Naast dit blauwe vlak is een unieke code van het kenteken te vinden. Dit is heel klein en valt dan ook bijna niet op als je het niet weet. Boven het eerste streepje in het kenteken kan bijvoorbeeld een 2 aangegeven staan. Dit is een zogenaamde duplicaatcode. Boven het tweede streepje is het keurmerk te vinden van de onderneming die de plaat heeft gemaakt. Hier staat ook een bedrijfsnummer bij. Tot slot zijn natuurlijk de letters en cijfers van het kenteken zelf op de plaat te vinden en is de plaat voorzien van een zwarte rand rondom om de leesbaarheid te verbeteren.

KENTEKEN NL

Elf series kentekencombinaties

In 2015 werd er een start gemaakt met de productie van de nieuwe kentekencombinatie. Dit is de elfde serie. We hebben dus al veel kentekencombinaties achter ons gelaten. We zullen de series aangeven door gebruik te maken van een ‘L’ voor een Letter en een ‘C’ voor een Cijfer. De eerste serie verscheen in 1951 in de combinatie LL-CC-CC. In 1965 kwam de tweede serie met combinatie CC-CC-LL. De derde serie had de combinatie CC-LL-CC en verscheen voor het eerst in 1973. In 1978 verscheen de vierde serie alweer, met de combinatie LL-CC-LL. Pas in 1991 was deze serie aan vervanging toe en kwam de combinatie LL-LL-CC voor de vijfde serie. De zesde serie had de combinatie CC-LL-LL en verscheen voor het eerst in 1999. In 2005 kwam serie zeven met CC-LLL-C en in 2009 kwam serie acht met C-LLL-CC. De series negen en tien waren tegelijk met andere series actief. Zo verscheen serie negen, met CC-LLL-C, al in 2006 en kwam serie tien al in 2008 met de combinatie L-CCC-LL. Tot slot is er de elfde serie sinds 2015. Deze heeft de combinatie LLL-CC-L.

Vaste letters op het Nederlands kenteken

Personenauto’s hebben geen vaste letters op het kenteken, maar er zijn natuurlijk meer kentekens in Nederland. Denk aan onder meer kentekens voor brommers en snorfietsen, voor opleggers en voor motorfietsen. Alle overige kentekens, naast die van de personenauto, starten allemaal met een eigen letter. Zo starten alle kentekens van aanhangwagens met een W en starten alle kentekens van motorfietsen met een M. Niet alle letters mogen worden gebruikt op Nederlandse kentekens van personenwagens. Er worden maar 12 letters gebruikt, namelijk G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z. Bepaalde lettercombinaties mogen niet worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld KKK en SS.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu

Leave A Comment