Wat is een meldcode?
Als je een leuke tweedehands auto occasion op het oog hebt en je wilt deze auto graag kopen, dan heb je een aantal dingen nodig (bijvoorbeeld de meldcode). Naast het geld om de auto te kunnen kopen, is het belangrijk dat de huidige eigenaar van de auto de autogegevens goed heeft bewaard. De autogegevens van de auto, zoals het kentekenbewijs, zijn namelijk nodig om de auto te kunnen laten overschrijven op jouw naam.
Het kentekenbewijs is belangrijk als je de auto overschrijft. Zonder kentekenbewijs kun je de auto niet op je naam laten zetten en geen wettelijk verplichte autoverzekering afsluiten. Eén van de zaken die op het kentekenbewijs staan, is een meldcode.
In sommige gevallen heb je deze meldcode nodig. Zonder meldcode kun je bijvoorbeeld geen nieuwe autoverzekering aanvragen voor je auto. Je hebt de code ook nodig als je auto total loss is geraakt bij een ongeval en de auto naar de sloop gaat. Hieronder leggen we uit wat een meldcode precies is.
Is een meldcode hetzelfde als een tenaamstellingscode?
Sinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs afgeschaft en vervangen door een kentekenbewijs (kentekencard) op creditcard formaat. Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat hoort een tenaamstellingscode.
Deze code heb je nodig als je jouw auto wilt verkopen, schorsen, slopen of exporteren. De tenaamstellingscode bestaat in totaal uit negen cijfers. De eerste vier cijfers ontvang je bij de aankoop van je auto. De laatste vijf cijfers krijg je als je de kentekencard ontvangt van de RDW.
Tenaamstelling met papieren kentekenbewijs
Bij alle auto’s die voor 1 januari 2014 op kenteken zijn gezet, zit een papieren kentekenbewijs. Een papieren kentekenbewijs bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II). Bij een papieren kenteken hoort geen tenaamstellingscode.
Met de tenaamstellingscode kun je dus een kenteken overschrijven. Het is niet hetzelfde als de meldcode. Met de meldcode kun je namelijk een autoverzekering afsluiten. De autoverzekeraar zal altijd naar deze meldcode vragen.
Waar kun je de meldcode vinden?
De meldcode van een auto bestaat uit de laatste vier cijfers van een chassisnummer. Een chassisnummer wordt ook wel een vin nummer of een framenummer genoemd. Dit nummer is gegraveerd of ingeslagen in een vast onderdeel van de auto.
De plek waar het nummer is gegraveerd, wisselt per merk en type auto. Je kunt de code ook vinden op de constructieplaat of het typeplaatje van de auto.
Is de meldcode van een auto altijd hetzelfde?
De meldcode van een auto verandert nooit. Het chassisnummer verandert namelijk nooit, maar het kenteken kan wel wijzigen. Een kenteken verandert als een tweedehands auto wordt geïmporteerd, omdat kentekens gebonden zijn aan het land waarin de auto geregistreerd staat. Een chassisnummer blijft altijd hetzelfde en dus blijft de meldcode ook altijd hetzelfde.
Staat de meldcode alleen op het chassis?
De laatste vier cijfers van een chassisnummer zijn het belangrijkst, omdat dit de meldcode van de auto is. Gelukkig hoef je niet onder je auto te gaan liggen, op zoek naar het nummer. Het chassisnummer vind je namelijk ook op het vroegere kentekenbewijs deel 1 of op de kentekencard van je auto. Hieronder vertellen we je waarom een meldcode noodzakelijk is en waar je dit nummer eigenlijk allemaal voor gebruikt.
Waarom is een meldcode noodzakelijk?
Samen met het kenteken van een auto vormt de meldcode een unieke combinatie. Deze combinatie is uniek voor de auto die jij hebt of wilt gaan aanschaffen. Deze unieke combinatie is nodig om een auto over te schrijven op de naam van een ander persoon.
Auto aan- en afmelden met de meldcode
De RDW (de Rijksdienst voor het Wegverkeer) accepteert alleen aan- en afmeldingen van eigenaren van auto’s als er een kenteken en een meldcode zijn. De combinatie van deze twee moet ook kloppen, anders wordt de auto niet geregistreerd.
Gebruik de meldcode als je een autoverzekering afsluit
Om een autoverzekering te kunnen afsluiten (het maakt niet uit wat voor autoverzekering), moet je de meldcode van de auto doorgeven. De meldcode staat op het tenaamstellingsbewijs van de auto of op de kentekencard en bestaat uit de vier laatste cijfers van het chassisnummer.
Zonder de meldcode van de auto kan de verzekeringsmaatschappij geen autoverzekering afsluiten en mag je dus niet in de auto rijden. Het is dus heel belangrijk dat je de meldcode van de auto hebt.
De meldcode en een autoverzekering afsluiten
Als je een voertuig in je bezit hebt, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je moet minstens WA-verzekerd zijn. Dit houdt in dat je verzekerd bent tegen schade die je bij een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een aanrijding veroorzaakt waarbij je de auto van een ander ernstig beschadigt.
Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan heb je het volgende nodig:
- de meldcode
- het kenteken van de auto
- de datum waarop de auto op naam is gezet
- je bankrekeningnummer
- opgebouwde schadevrije jaren
Bij sommige verzekeraars moet je ook een hoofdbestuurder opgeven, zodat duidelijk is wie de verzekerde is. Met bovengenoemde gegevens sluit je snel een nieuwe autoverzekering af bij je nieuwe verzekeraar. Na het afsluiten van een autoverzekering kun je de oude autoverzekering bij je huidige verzekeraar opzeggen.
Is het afsluiten van een autoverzekering wettelijk verplicht?
Volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) moet iedereen in het bezit van een motorrijtuig (auto, brommer, motor, scooter) wettelijk verplicht een WA-verzekering afsluiten. De plicht om je auto te verzekeren gaat in op het moment je eigenaar van de auto bent. Je moet dus meteen een autoverzekering afsluiten nadat het kenteken is overgeschreven op jouw naam.
Wacht niet te lang met een autoverzekering afsluiten
Na de aankoop van je auto heb je erg weinig tijd om je huidige autoverzekering op te zeggen en op zoek te gaan naar de beste autoverzekering. Je kunt je onderzoek dus beter vooraf doen en autoverzekeringen vergelijken zodra je weet dat je een andere auto wilt kopen. Je wilt tenslotte alleen de beste autoverzekering afsluiten en dat kan ook een goedkope autoverzekering van een andere verzekeraar zijn.
Autoverzekering afsluiten met voorlopige dekking
Je mag dus niet onverzekerd rondrijden met je pas gekochte auto. Bij de meeste verzekeraars kun je daarom snel een autoverzekering afsluiten. Let wel op, want een autoverzekering die je snel afsluit, hoeft niet altijd de beste autoverzekering voor jouw situatie te zijn.
Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de polissen van een andere verzekeraar, vergelijk autoverzekeringen en sluit alleen een andere autoverzekering af wanneer de premie en polisvoorwaarden passen bij jouw auto. Bij de meeste verzekeraars gaat een autoverzekering afsluiten het snelste als je een online autoverzekering aanvraagt.
Auto verzekering aanvragen – begin op tijd
Omdat een autoverzekering afsluiten, de acceptatie en het opstellen van de polis vaak wat tijd kost, ontvang je eerst een polis met een voorlopige dekking. Hierin staat de hoogte van de premie autoverzekering en de omvang van de voorlopige dekking (bijvoorbeeld beperkt casco). Zo is je auto direct verzekerd zodra je de autoverzekering premie hebt betaald.
Autoschade en de voorlopige dekking
Krijg je een aanrijding terwijl je nog wacht op de nieuwe autoverzekering? Dan wordt de schade vergoed volgens de bepalingen die horen bij de voorlopige dekking. Ben je dus beperkt casco verzekerd? Dan wordt alleen de schade vergoed die niet door jezelf is veroorzaakt, maar door overmacht, bv. door brand of diefstal.
Welke autoverzekeringen kun je afsluiten?
Ga je een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan vraag je je misschien af welke verzekering je moet kiezen. Het is dan goed om te weten dat je altijd verplicht bent om minstens een WA autoverzekering af te sluiten.
Vrijstelling voor een auto waarvan het kenteken geschorst is
De enige uitzondering hierop is wanneer je een auto hebt waarvan het kenteken geschorst is. Misschien heb je nog een oldtimer in de garage staan, waarmee je nauwelijks rijdt. Hiervoor betaal je geen WA-verzekering en motorrijtuigenbelasting. Een tweede auto verzekeren is dus niet altijd nodig, maar voor auto’s die niet geschorst zijn moet je dus wel een autoverzekering aanvragen.
Verschillende soorten autoverzekeringen
Wil je graag je nieuwe auto verzekeren? Dan kun je over het algemeen kiezen uit verschillende polissen en dekkingen. Autoverzekeringen vergelijken is altijd de moeite waard. Zorg wel dat je geen appels met peren vergelijkt. Vergelijk autoverzekeringen en kijk altijd goed naar de polisvoorwaarden.
Wat zijn de populairste autoverzekeringen?
Er zijn drie basisverzekeringen die vrijwel elke verzekeraar aanbiedt, namelijk:
- WA-verzekering
- WA beperkt casco dekking
- WA volledig casco dekking
Bij het afsluiten van een autoverzekering is het altijd om rekening te houden met de leeftijd en de waarde van de auto die je hebt gekocht.
WA autoverzekering afsluiten
Een WA-autoverzekering afsluiten is wettelijk verplicht. Je kunt deze autoverzekering afsluiten bij elke autoverzekeraar. Met een WA-verzekering ben je verzekerd tegen schade aan anderen die door jou wordt veroorzaakt terwijl je autorijdt.
Wanneer kun je een WA-autoverzekering afsluiten?
Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je je altijd afvragen wat de beste autoverzekering is. Heeft je auto een groot aantal kilometers op de teller of is je auto al wat ouder? Dan is het vaak te duur om je auto beperkt casco of volledig casco te verzekeren. Een WA autoverzekering afsluiten is dan vaak een geschikte, goedkope autoverzekering met de laagste premie.
WA beperkt casco autoverzekering afsluiten
Wil je een autoverzekering afsluiten voor een auto die tussen 5 en 10 jaar oud is? Dan is een WA-verzekering niet altijd de beste keuze. Met een WA verzekering met beperkt casco dekking ben je namelijk verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan je eigen auto als gevolg van diefstal, storm, brand, ruitbreuk, een botsing met dieren en hagel.
WA-verzekering of WA beperkt casco autoverzekering afsluiten?
Als we de WA-autoverzekering vergelijken met de WA beperkt casco verzekering, dan zien we een groot verschil. Met een WA en beperkt casco dekking heb je namelijk een aanvullende dekking die bij een ongeval deels de waarde van de auto vergoedt.
Bij een WA-verzekering heb je dit niet en is alleen de schade gedekt die je zelf aan anderen veroorzaakt. Vaak is dit wel een goedkope autoverzekering. Als je een autoverzekering gaat afsluiten, lees dan goed de polisvoorwaarden voordat je de autoverzekering afsluit.
WA volledig casco autoverzekering afsluiten met aanvullende dekking (All Risk verzekering)
De WA volledig casco verzekering is een WA-verzekering plus een aanvullende verzekering voor nieuwe auto’s. Bij een WA volledig casco verzekering krijg je bijvoorbeeld de nieuwwaarde vergoed bij een eventueel total loss als je auto nog geen jaar oud is. Bij een beperkt casco verzekering is dat vaak niet het geval.
Wanneer kies je voor een WA volledig casco verzekering?
Een WA volledig Casco (All Risk) dekking is interessant voor auto’s die niet ouder dan zes jaar zijn. Is je auto ouder? Dan kun je beter een andere autoverzekering afsluiten met een minder uitgebreide dekking, zoals een WA beperkt casco verzekering of een standaard WA-verzekering.
Conclusie
Als je een auto op jouw naam wil laten overschrijven of als je je eigen auto wil verkopen aan een ander, heb je altijd de meldcode van de auto nodig. Het RDW vraagt om de meldcode als de eigenaar van een voertuig verandert, maar ook de verzekering wil de meldcode van een voertuig weten als er een autoverzekering wordt afgesloten.
De meldcode van een auto is te vinden op het kentekenbewijs. Dit kan een papieren kentekenbewijs zijn, maar het kan ook de nieuwe kentekencard zijn, die op termijn alle papieren kentekenbewijzen gaat vervangen. De meldcode bestaat uit de vier laatste cijfers van het chassisnummer van een auto. Het chassisnummer (wordt ook wel vin nummer of framenummer genoemd), is een uniek nummer per voertuig dat ingeslagen of gegraveerd staat in een vast onderdeel van de auto. Dit nummer verandert nooit, waardoor de meldcode van een auto of een ander voertuig ook nooit verandert.