Om fraude met kilometerstanden van voertuigen tegen te gaan is Car-Pass in België geïntroduceerd. Car-Pass is een registratiesysteem waar kilometerstanden van voertuigen, voornamelijk personenauto’s en bestelauto’s, in worden opgenomen. Dit systeem is vergelijkbaar met het systeem wat stichting Nationale Autopas heeft opgezet. Sinds kort is het systeem van Car-Pass gekoppeld met dat van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) van Nederland. Hiermee willen deze twee organisaties samenwerken in de strijd tegen tellerfraude bij importvoertuigen. Dit is belangrijk omdat er veel import en export van voertuigen plaatsvind tussen Nederland en België, waarbij blijkt dat er regelmatig tellerstanden worden teruggedraaid. Dankzij het voorbeeld van de Nationale Autopas en de samenwerking met de RDW heeft de Car-Pass en enorme ontwikkeling gemaakt in België en daar profiteren wij in Nederland ook van. Immers, het wordt fraudeurs steeds moeilijker gemaakt te sjoemelen met tellerstanden van een uit België ingevoerde wagen. Hoe meer teller gegevens worden geregistreerd, hoe meer dit inzicht verschaft voor jou als autokoper. Alles wat je nog meer moet weten over de Car-Pass komt hieronder aan bod. Let wel op, de Car-Pass is voor Belgen en is alleen van interessant voor iedereen die een Belgische auto wil kopen of verkopen.
Wat is een Car-Pass precies?
Een Car-Pass is een schriftelijk bewijs van de gehele teller historie van een voertuig. Op alle momenten waarvoor de auto voor onderhoud of technische controle naar de garage gaat, wordt de kilometerstand geregistreerd. Wanneer de kilometerstand dus opeens lager uitvalt dan voor het laatst is opgegven in de Car-Pass, kan er dus sprake zijn van een teruggedraaide kilometerteller. Naast inzicht in de kilometerhistorie, staan op het document vermeld: het merk en model, de datum waarbij het voertuig voor het eerst geregistreerd is, het chassisnummer, de datum van de Car-Pass en het identificatienummer van de Car-Pass.
Wanneer heb je een Car-Pass nodig?
Wanneer je een gebruikte auto of lichte bestelwagen verkoopt in België, dan geldt de wettelijke verplichting dat je een deugdelijke Car-Pass overhandigt aan de koper. Het maakt hierbij niet uit of de verkoper particulier, professioneel handelaar of een garage is. Echter, indien de koper een vakman betreft, moet er geen Car-Pass worden afgegeven. Koop je als Nederlander een auto in België dan mag je een deugdelijke Car-Pass verwachten en moet je niet met minder genoegen nemen. Omgekeerd ben je als Nederlander niet verplicht een tellerrapport te leveren bij verkoop van een Nederlandse auto aan een Belg, toch is het voor de Belg wel raadzaam zelf een NAP check te doen.
Hoeveel kost een Car-Pass en waar kun je er een aanschaffen?
Enke van toepassing voor de Belgische voertuigen. Wilt jij je tweedehandsauto verkopen, dan dien je de auto eerst te laten voorrijden bij een garage voor een tweedehands keuring. Tijdens de keuring wordt dan automatisch een Car-Pass gemaakt. Jij krijgt deze in het bezit, wanneer het voertuig is goedgekeurd.
Je kunt echter ook in het bezit komen van een Car-Pass zonder een technische keuring te laten doen. Deze kun je aanvragen bij verschillende keuringscentrums voor een prijs van € 7,20 inclusief BTW. Staan er minder dan vier tellerstanden op, dan is de Car-Pass gratis. Wees er wel van bewust dat je de auto eerst moet laten voorrijden. Bepaalde gegevens, zoals het chassisnummer en de kilometerstand, zijn namelijk nodig voor het aanmaken van de pass.
Hoelang is je Car-Pass geldig?
De Car-Pass is twee maanden geldig en is sinds 2006 verplicht gesteld. Wil jij je auto verkopen, dan dien je volgens de wet de Car-Pass te overhandigen aan de koper.
Hoe kun je de echtheid van een Car-Pass controleren?
De Car-Pass is gemaakt van een speciaal gedrukt papier. Tevens beschikt het over specifieke kenmerken, zoals een watermerk en hologram. Dit is gedaan om de echtheid te controleren en fraude tegen te gaan. Om de echtheid te controleren kun je ook op de website van Car-Pass het identificatienummer invoeren. Op deze manier ben je verzekerd van de echtheid van het document.
Waar komen de gegevens die op de Car-Pass staan vandaan?
Er is één organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van kilometerstanden van voertuigen: de vzw Car-Pass. De kilometerstand van voertuigen dienen geregistreerd te worden wanneer er bijvoorbeeld onderhoud of reparaties worden uitgevoerd. De stand van de teller moet samen met de datum van opname en het chassisnummer doorgegeven worden aan de vereniging Car-Pass. Tevens kunt u deze informatie inzien op de factuur van het desbetreffende bedrijf. Inschrijvingen van auto’s en andere voertuigen geschiedt middels de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (D.I.V.).
Worden de gegevens afkomstig uit het register voor meer doeleinden gebruikt?
Gegevens zoals die geregistreerd staan in het kentekenregister worden enkel gebruikt door vzw Car-Pass, met als doel om te bepalen of er fraude is gepleegd met de kilometerstand. Om dit te waarborgen dient de Car-Pass afzonderlijk worden aangevraagd, met vermelding van het chassisnummer en de dan geldende kilometerstand. Gegevens worden dus niet aan derden verstrekt en niet voor commerciële doeleinden gebruikt.
Hoe weet je welke gegevens vermeld worden aan de vzw Car-Pass?
Wanneer een garage of andere instantie aan je auto of lichte bestelwagen onderhoud of reparaties uitvoert, dient er verplicht de kilometerstand te worden genoteerd op de factuur. Daarnaast moet ook het chassisnummer en de datum van uitvoering worden vermeld. Deze gegevens kun je ook opvragen bij vzw Car-Pass.
Welke rechtsregels liggen ten grondslag aan de Car-Pass?
Sinds 11 juni 2004 is de wet tot beteugeling van bedrog met de kilometerstand van voertuigen (B.S. 05/07/2004) doorgevoerd. Deze rechtsregels liggen ten grondslag aan de invoering van de Car-Pass.
Hoe weet u of een garage juiste kilometerstanden registreert?
Wanneer garages en andere bedrijven uit de autobranche kilometerstanden snel en zorgvuldig doorgeven aan vzw Car-Pass, dan kan men het “Car-Pass Trusted Provider” uitgereikt krijgen. Vaak vindt je deze bevestigd op het pand en de website van de garage. Verder dient elk bedrijf dat onderhoud of reparaties uitvoert aan je auto de kilometerstand door te geven aan Car-Pass.