In Nederland hebben we de RDW Kenteken check. Een prachtige mogelijkheid om alles te weten te komen over jouw auto. Het gaat dan niet alleen over de voertuiggegevens, maar ook over schade, de kilometerstanden en de waarde van de auto.
Je kan zeggen dat je met een RDW Kentekencheck een auto gaat controleren met het kenteken. In Nederland past bijna iedereen deze vertrouwde manier van het controleren van je autogegevens toe. Het is een gratis, maar zeer uitgebreid kentekenrapport, met alle mogelijke gegevens van je auto.
De RDW verzamelt al onze gegevens
Het mooie in Nederland is dat de RDW alle gegevens rondom jouw auto verzamelt. Deze gegevens zijn gewoon voor iedereen beschikbaar in een RDW-rapport. Bij elke controle van de auto, bijvoorbeeld in een garage, worden digitaal gegevens opgeslagen. Dit geldt voor het aantal eigenaren, maar ook voor de schade en reparaties aan de auto.
Hoe werkt de RDW KENTEKEN CHECK?
De kenteken check RDW is een manier om inzicht te krijgen in alle geregistreerde voertuiggegevens. Je kunt gratis met je kenteken informatie opvragen en daarmee inzicht krijgen in het autoverleden. De check op onze website geeft inzicht in de algemene voertuiggegevens, de waarde van de auto en historische gegevens zoals het schadeverleden, de kilometerstand, eigenarenhistorie en onderhoudsgeschiedenis.
Welke informatie krijg je GRATIS?
In Nederland is elk voertuig altijd gekoppeld aan een specifiek kenteken waarbij de voertuiginformatie wordt beheerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Met het gratis basisrapport krijg je de volgende gegevens:
- De auto in vogelvlucht: kort verhaaltje over de belangrijkste details van je auto.
- Algemene informatie: merk, type, kleur, bouwjaar, nieuwprijs, brandstof, vermogen, 0-100 km/h, topsnelheid, transmissie, aantal eigenaren, importauto en geldigheid APK.
- Motor en milieu: vermogen, koppel, aantal cilinders, cilinderinhoud, verbruik stad en snelweg, CO2 uitstoot en zuinigheidslabel.
- WOK controle: indien deze positief is, heeft de auto aandacht nodig.
- APK-resultaten: Data en eventuele aandachtspunten.
- Terugroepacties: moet de auto naar de garage en uitleg waarom.
- Gestolen voertuig controle: controle van kenteken door politie, verzekeraar en RDW.
- Alarmsysteem: welk alarmsysteem heeft de auto.
- Maten en gewichten: alle standaard essentiële maten en gewichten van de auto.
- Onderstel: over wielophanging, vering, remmen en draaicirkel.
- Service en garantie: tot wanneer lopen deze onderdelen.
- Vloeistoffen: wanneer en welke motorolie moet erin.
- Prestaties: vermogen, koppel en (top)snelheid.
- APK en historie: Data en extra gegevens.
- Bandenmaten: voor- en achterbanden.
- Wegenbelasting: handig overzicht per provincie.
- Overige informatie: van uitvoering tot en met tankinhoud.
- Indicatie maandelijkse kosten: wegenbelasting, brandstof, onderhoud, banden en verzekering.
In opdracht van de Nederlandse overheid
Dat een kenteken check RDWmogelijk is komt doordat alle voertuigen en auto’s in Nederland worden geregistreerd door de RDW. Het RDW is een semi overheid organisatie welke, in opdracht van de Nederlandse overheid, toezicht houdt op alle voertuigen die op de Nederlandse weg rijden. De organisatie heeft de volgende vier doelstellingen:
- Toelating voertuigen: Het toelaten van voertuigen (auto’s, scooters, caravans en motors) en gerelateerde onderdelen op de Nederlandse en Europese markt.
- Toezicht en controle: Middels een netwerk van RDW erkende bedrijven controle uitoefenen op onder andere de technische staat van deze voertuigen.
- Registratie en informatieverstrekking: Alle informatie opslaan en beheren en het verstrekken van deze data aan relevante stakeholders.
- Uitgifte van documenten: Als beheerder van alle data is het RDW verantwoordelijk voor de uitgifte van alle documenten die eigenaren nodig hebben om een voertuig in het bezig te hebben.
Het kentekenregister
Sinds 2008 is de RDW houder van het basisregister voertuigen. In dit kentekenregister staan alle voertuiggegevens en de informatie van de eigenaar van het betreffende voertuig. Deze database van RDW is gratis op te vragen. Je kunt elk in Nederland geregistreerd kenteken opzoeken. Veel organisaties en bedrijven maken gebruik van deze database. In de volgende alinea meer over het gebruik van de database door bedrijven en instanties.
Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB)
De RDW houdt bij welk voertuig op welke naam geregistreerd staat. Van deze gegevens maakt onder meer het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gebruik. Heb je te hard gereden en ben je geflitst? Dan kan het CJIB op basis van geregistreerde gegevens een boete naar je sturen. Voor bepaalde boetes kun je via de CJB-website de “flitsfoto” bekijken, zodat je zeker weet dat jouw kentekenplaat is vastgelegd. Bovendien heb je de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een eventuele boete.
Algemene periodieke keuring (apk keuring)
De algemene periodieke keuring, ook wel apk keuring genoemd, is een autokeuring die periodiek moet worden uitgevoerd bij door de RDW goedgekeurde garages en keuringsstations. Zonder geldige apk mag je niet met de auto op de openbare weg rijden. De datum waarop de apk verloopt, is de apk vervaldatum. De auto moet uiterlijk op deze datum voor de apk gekeurd zijn. De apk vervaldatum verschilt per auto en per type auto. Niet alle auto’s krijgen een jaarlijkse apk.
De datum van de apk keuring kun je niet verschuiven, want in principe is er geen uitstel apk mogelijk. Je bent verplicht om je auto voor de vervaldatum te laten keuren. Lukt dit niet? Dan heb je nog twee maanden de tijd om je auto gekeurd te krijgen. Heb je de auto dan nog niet apk laten keuren? Dan krijg je een boete.
Wanneer moet je de auto voor de apk keuren? Check of je auto een geldige apk heeft
Wanneer moet jouw auto apk gekeurd worden? De datum waarop je auto naar de apk keuring moet, kun je vinden op het kentekenbewijs van je auto. De apk datum staat daar vermeld, maar je kunt de apk datum ook opzoeken met onze kentekencheck. De gebruikte brandstof bepaalt hoe vaak je auto gekeurd wordt. Zo moet een nieuwe auto die elektrisch is of op benzine rijdt, na vier jaar voor het eerst naar de apk keuring. Nieuwe dieselauto’s krijgen na drie jaar de eerste keuring. Na de eerste keuring moet je elektrische of benzineauto’s om de twee jaar laten keuren.
Is de auto acht jaar oud? Dan moet je een jaarlijkse apk keuring laten doen. Dieselauto’s moet je na de eerste apk algemene periodieke keuring elk jaar apk laten keuren. Een auto vanaf 30 jaar moet je elke twee jaar laten keuren. De laatste apk wordt gedaan als de auto 49 jaar oud is. Oldtimers vanaf 50 jaar hoeven niet meer apk gekeurd te worden.
KENTEKEN CHECK RDW
Dankzij de RDW kenteken database kun je uiterst betrouwbaar een auto kenteken check doen. Met de RDW kentekencheck op deze pagina krijg je altijd de meest recente gegevens uit de RDW database. Het zijn zelfs real-time gegevens, dus je bent 100% up to date op het moment dat je de autogegevens controleert. Het mooie is dat deze gegevens door ons gratis beschikbaar worden gesteld.
Snel autogegevens opvragen met het kenteken
Met deze gratis online kenteken check kun je binnen een paar minuten alle belangrijke gegevens over de auto of het voertuig controleren. Zo werkt het:
- Vul je kenteken in op deze pagina
- Ontvang de gratis real-time gegevens in het basisrapport
- Kies eventueel voor een rapport met extra gegevens over de auto
Nog meer informatie over de auto
Naast het gratis basisrapport zijn werkelijk alle mogelijke gegevens van de auto verzameld. Het kan zeer prettig zijn om deze rapporten ook te lezen. Bij het invullen van het kenteken op deze site, kun je ook de andere rapporten aanvragen. Het gaat hier om de volgende gegevens:
- Schaderapport: om te kijken of de auto’s specifieke schades heeft gehad
- Tellerrapport: voor de controle van de juistheid van de kilometerstand
- Eigenaren: hoeveel eigenaren de auto heeft gehad
- Waarderapport: hiermee kan je de huidige waarde van de auto bepalen
- Chassisnummer: voor de controle met het VIN-nummer
RDW Kentekencheck voor speciale gevallen
Er kan iets vreemds aan de hand zijn met de auto die je wilt kopen. Daarom wil je alles te weten komen over die auto. Gelukkig zijn de meeste gegevens bekend bij de RDW. Hieronder noemen we een paar speciale gevallen waarbij een RDW kentekencheck essentieel is.
Is de auto gestolen?
Van vrijwel elke gestolen auto wordt aangifte gedaan bij de politie. Als er aangifte wordt gedaan van een gestolen auto dan wordt dit direct geregistreerd in de RDW database. Met de nummerbord check voorkom je dat je een gestolen auto koopt.
Omgekat voertuig
Bij het omkatten van een voertuig is het VIN nummer (voertuigidentificatienummer) van een andere auto gekopieerd. Men heeft dus het chassisnummer van een andere auto op de auto gemonteerd. Dit wordt vaak gedaan bij auto’s met niet te herstellen schade.
Is er sprake van een omgekatte of gekloonde auto, dan zijn ook alle kentekenpapieren of de kentekencard vervalst. De check op onze site geeft hier helaas geen uitsluitsel over. De kentekengegevens die je hiermee controleert verwijzen namelijk naar een echt bestaand voertuig.
Unieke gevallen
Omdat de binnengekomen gegevens bij de RDW tijd nodig hebben om verwerkt te worden, kan het gebeuren dat de database nog niet compleet is. Bijvoorbeeld als een auto net gestolen is. Dat vind je dan niet terug op onze RDW kentekencheck. Een kenteken natrekken is dus geen vrijgeleide. De RDW kenteken gegevens worden bij wijzigingen wel zo snel mogelijk bijgewerkt in de database. Als je een auto tegen een belachelijk lage prijs koopt, moet je meer doen dan alleen het kenteken opzoeken in een openbaar register.
Kies nu voor jouw eigen RDW Kentekencheck
Wat de reden ook is voor jouw eigen RDW Kentekencheck, wij zijn erg blij dat het kan in Nederland. Alles rondom de gegevens van de auto is goed geregeld, en voor iedereen makkelijk en gratis online beschikbaar. Voer nu jouw kenteken in, en kom alles te weten over jouw auto!
28 Comments