Second slide

Doe RDW Kenteken Check nu!


✓ Gratis RDW voertuiggegevens
✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto's check
✓ Bekijk APK vervaldatum
✓ RDW dagwaarde opvragen

RDW OVI

Wat is RDW OVI?

De RDW OVI biedt u de mogelijkheid om alles te weten te komen over uw auto. De RDW is de Rijksdienst Wegverkeer. OVI is de afkorting van Online Voertuig Informatie (OVI). Je kunt gratis deze gegevens van een voertuig opvragen als je het kenteken hebt. De RDW beheert veel informatie van alle in Nederland geregistreerde voertuigen. Zo weet het RDW precies wanneer een auto apk-gekeurd moet worden en registreert WOK-meldingen bij schade. De RDW kan ook een gestolen voertuig controle uitvoeren.

Een RDW OVI kenteken controle

Een RDW OVI kenteken controle is eigenlijk vergelijkbaar met onze kenteken check. Hierbij kun je alle gegevens opvragen die voor een bepaald voertuig geregistreerd zijn. Het volledige RDW OVI rapport kan heel nuttig zijn wanneer u een tweedehands auto op het oog heeft. Het is vanzelfsprekend dat u wilt weten of er een redelijke prijs voor het voertuig wordt gevraagd.

Dit lukt beter als u alle gegevens over de auto bij de hand heeft. Deze gegevens kunt u halen uit het RDW OVI rapport en het gedetailleerde rapport van de online kenteken controle. U kunt deze gegevens ook via onze kenteken check opvragen. Bepaal de dagwaarde van een tweedehands voertuig door het kenteken in te voeren en de autowaarde check te doen.

Een RDW OVI kenteken controle

Alles over een kenteken opvragen

U kunt werkelijk de meest uiteenlopende informatie over een auto opvragen. Zo kunt u het aantal eigenaren, de geregistreerde schades via het autoverleden, de apk datum en bijvoorbeeld de kilometerstand van een kenteken opvragen.

Daarnaast is het ook mogelijk om meer technische specificaties te verkrijgen. Zo kunt u onder meer het ledig gewicht, de oorspronkelijke kleur, het bouwjaar en brandstofgegevens van een voertuig opvragen. Kortom, met een OVI check en/of de kenteken check komt u erg veel te weten over hoe een voertuig.

Wat is de dagwaarde van de auto?

Een auto kopen is altijd leuk, maar ook spannend. U zoekt naar een auto die goed bij u past qua afmeting of model. Daarnaast moeten de kleur en het merk je aanspreken. Een auto kopen is niet iets wat u even snel doet, zeker niet als u zeker wilt zijn van uw keuze.

Daarnaast is het zo dat een auto kopen ook de nodige risico’s met zich meebrengt wanneer u een occasion koopt. Het is bijvoorbeeld zo dat 1 op de 20 occasions in Nederland een teruggedraaide tellerstand heeft. De tellerstand is in dit geval ergens in het verleden terug gebracht naar een gunstiger aantal. Het gaat hier niet om enkele honderden kilometers, maar vaker om duizenden kilometers. Een tellerstand kan zelfs terug zijn gebracht van 310.000 naar slechts 110.000 kilometer.

Hierdoor lijkt de auto ineens veel meer waard, omdat er aanzienlijk minder kilometers gereden zijn. In werkelijkheid is dit uiteraard niet het geval. De dagwaarde van een voertuig wordt mede bepaald door het aantal kilometers op de teller. Dit betekent dat de dagwaarde positief wordt beïnvloed wanneer de tellerstand omlaag is gebracht. In dit geval heeft u te maken met zogenaamde tellerfraude.

RDW Ovi rapport

Het RDW Ovi rapport geeft de cataloguswaarde van de auto weer. Wij kunnen u, via onze kenteken check navigeren naar een gedetailleerde autowaarde specialist die u ook inzicht geeft in de dagwaarde van elke occasion. U kunt tevens, op basis van het kenteken een tellerrapport opvragen met daarin de tellerstanden en registratiedata. Let wel op, er zijn tevens aanbieders die alleen “tellerstand logisch” of “tellerstand onlogisch” aanbieden.

U kunt hier uiteraard ook een miskoop voorkomen, maar er zit dus wel degelijk verschil tussen een tellerrapport en een kilometerstand controle. Met de kentekencheck voor de dagwaarde van de auto krijgt u een antwoord op de vraag “wat is mijn auto waard” en tevens de optie een “tellerrrapport” aan te schaffen.

NAP check of een RDW OVI check

Veel mensen vragen zich af wat  nu precies het verschil is tussen een NAP check en een RDW check. NAP is de afkorting van de stichting met de naam Nationale AutoPas. Deze stichting was in het verleden verantwoordelijk voor de registratie en controle van kilometerstanden. Het registreren van kilometerstanden werd in 1991 ingevoerd.

Er bleken nog wel wat gaten in het systeem van de NAP check te zitten, waardoor tellerfraude nog altijd aan de orde was. Het terug brengen van de kilometerstand van een auto is pas sinds 2014 bij de wet verboden. De NAP check wordt nu uitgevoerd door de RDW. Dit wil zeggen dat een RDW tellerstand check nu in samenwerking met de NAP wordt uitgevoerd. Het systeem werkt aanzienlijk beter, vooral omdat de RDW alle autogegevens registreert.

Een simpele RDW ovi check geeft aan of de tellerstand logisch of niet en kan worden gedaan op de website van de RDW. Zij bieden tevens het RDW tellerrapport aan, dit rapport is vergelijkbaar het het tellerrapport van bijvoorbeeld autoverleden. Echter, het moet gezegd worden dat de RDW uiteraard de partij is voor het verkrijgen van de meest betrouwbare km stand controle. Bezoek www.rdw.nl voor meer informatie.

Een Ovi RDW kenteken check, logisch of niet logisch

Wanneer u ervoor kiest om een Ovi RDW kenteken check uit te laten voeren, dan doet u dit bij rdw.nl. U kunt dit heel eenvoudig online doen via de online kentekencheck. Bij een kentekencheck dient u het kenteken in het hiervoor bedoelde vak in te vullen. U herkent dit vak aan het nummerbord invoerplaatje, net als op onze homepage, met daarin de ruimte voor het invullen van het RDW kenteken. 

Vervolgens wordt er gezocht naar alle rdw voertuiggegevens. Onder deze voertuiggegevens bevinden zich natuurlijk ook de gegevens van de kilometerstanden die door de jaren heen van de auto zijn verzameld en geregistreerd. Hierdoor kan een Ovi check, aan de hand van de voertuiggegevens, aangeven of een kilometerstand logisch of niet logisch is. Wanneer wordt aangegeven dat de kilometerstand logisch is, dan kunt u er vrijwel zeker vanuit gaan dat de kilometerstand klopt.

Wanneer u krijgt te zien dat de kilometerstand niet logisch is, dan kunt u er zeker vanuit gaan dat u te maken heeft met tellerfraude. Misschien is het voertuig gestolen en is het ook raadzaam om een gestolen voertuig controle te doen. De RDW database is betrouwbaar daar zij als een van de weinigen de huidige km stand als uitgangspunt nemen.

Hoe weet de RDW Ovi of een km stand logisch is?

De RDW voert op regelmatige basis een RDW tellerstand check uit. Dit gebeurt op vaste momenten, namelijk tijdens het voeren van de apk keuring. Op het formulier dat bij de apk wordt opgesteld staat de kilometerstand vermeld. Tegelijk met het uitvoeren van de apk wordt dus eigenlijk ook een RDW tellerstand registratie uitgevoerd. De RDW krijgt de gegevens van de apk keuring door en registreert deze.

Zo wordt dus ieder jaar weer bij de apk-keuring een nieuwe kilometerstand geregistreerd, waardoor er op den duur een reeks kilometerstanden van een auto bekend is. Zo kan worden gezien hoeveel een auto heeft gereden in een jaar tijd. Het is niet zo dat alleen de laatst genoteerde kilometerstand wordt geregistreerd. Alle kilometerstanden blijven geregistreerd staan.

Over vijf jaren zou dit er als volgt uit kunnen zien: Februari 1995: 59.000 km, Februari 1996: 101.000 km, Februari 1997: 162.000 km, Februari 1998: 212.000 km en Februari 1999: 252.000 km. Bij een dergelijke reeks zal er bij een RDW kentekencheck worden aangegeven dat de kilometerstand logisch is, ofwel betrouwbaar.

Hoe weet de RDW Ovi of een km stand logisch is?

Wanneer is een kilometerstand niet logisch? 

Een RDW tellerstand check kan ook aangeven dat een kilometerstand niet logisch is. Uiteraard zegt de RDW Ovi dit niet zomaar. Ook hiervoor worden de geregistreerde kilometerstanden goed gecontroleerd, waarbij wederom wordt uitgegaan van een reeks geregistreerde kilometerstanden. Zo zou een reeks er als volgt uit kunnen zien: Februari 1995: 59.000 km, Februari 1996: 101.000 km, Februari 1997: 62.000 km, Februari 1998: 112.000 km en Februari 1999: 152.000 km.

Bij een RDW check wordt aan deze reeks een afwijking opgemerkt. In 1997 is de kilometerstand lager dan in 1996. De logische conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat de kilometerstand tussen de Apk-keuringen van 1996 en 1997 is terug gebracht, naar alle waarschijnlijkheid met 100.000 km. In dit geval zal de RDW tellerstand controle aangeven dat de kilometerstand niet logisch is, ofwel onbetrouwbaar.

Invloed van de voertuiggegevens op de verkoopprijs

De Ovi voertuiggegevens zijn bijzonder belangrijk wanneer u een auto wilt kopen. Het is namelijk zo dat de RDW Ovi voertuiggegevens de prijs van de auto beïnvloeden. Wanneer er bij de verkoop van een auto geen kenteken check plaats vindt, dan kan het voorkomen dat u een auto koopt met een kilometerstand die omlaag is gebracht. Het is immers de Ovi kentekencheck die aangeeft of de kilometerstand logisch of niet logisch is.

Wanneer u geen Ovi kentekencheck uitvoert, of uit laat voeren, dan bent u dus niet zeker van de eerlijkheid van alle gegevens. De Ovi voertuiggegevens zijn wel volledig betrouwbaar. Een Ovi RDW kenteken check geeft u aan of u kunt vertrouwen op de kilometerteller. De kilometerteller heeft invloed op de prijs.

Een auto uit 1995 met een kilometerstand van 96.000 km is aanzienlijk meer waard dat dezelfde auto, uit hetzelfde bouwjaar, met een kilometerstand van 260.000 km. Juist hierom is het belangrijk om een Ovi RDW kenteken check uit te laten voeren, of zelf uit te voeren. Alleen door te kiezen voor een goede controle weet u zeker dat de kilometerstand betrouwbaar is, of juist niet. Alleen de officiële Ovi check kan als volledig betrouwbaar worden gezien.

Het is ook mogelijk om via een online check antwoord te krijgen op de vraag hoeveel is mijn auto waard. Wij bieden u een gratis kenteken check, indien u meer informatie wilt over een voertuig wilt ontvangen kunt u dit doen via de RDW of de autoverleden check. De RDW geeft echter geen inzicht in de autowaarde, dit is wel op te vragen via de autoverleden check.

De koerslijst van een auto zoeken op kenteken

U kunt de koerslijst van een auto zoeken op kenteken en deze raadplegen wanneer u meer wilt weten over de dagwaarde van een voertuig. Dit kan onder andere met de ANWB Koerslijst. De koerslijst van een auto geeft steeds aan hoeveel de auto waard is. U kunt eenvoudig zoeken op kenteken en krijgt vervolgens de voertuigdetails te zien.

U kunt direct het kenteken controleren, ofwel een controle uitvoeren op de bekende Ovi RDW NL voertuig details. Zo ziet u alle technische gegevens van de auto, het aantal eigenaren voor u, de eerste en de laatste tenaamstelling, de exacte bouwdatum en de apk-data. In de Ovi RDW NL voertuig details ziet u ook informatie over de kilometerstand check.

Van Apk naar Ovi registratie

In de regel gebeurt het niet dat de RDW Ovi u zomaar vraagt naar het opgeven van de kilometerstand. Er zijn wel andere situaties waarin u wordt gevraagd om de kilometerstand op te geven. Zo dient u vaak de kilometerstand van het voertuig op te geven bij het afsluiten van een autoverzekering.

Het is namelijk zo dat uw premie onder meer wordt bepaald op basis van het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt. Hierop moeten controles kunnen worden uitgevoerd, al gebeurt dit in de praktijk zelden. Een ander moment waarop de kilometerstand wordt genoteerd is het moment van de apk. Ovi RDW gebruikt precies deze opgave voor de registratie.

Na het uitvoeren van de apk-keuring dient de uitvoerder de apk resultaten te meld en bij de RDW. Zo gaat de kilometerstand van de apk naar de RDW voor registratie. U hoeft de kilometerstand zo nooit zelf door te geven aan de RDW OVI. Dit gebeurt automatisch bij de apk-keuring.

Check je kenteken met het Ovi RDW rapport

Er zijn veel websites die u de mogelijkheid bieden om een kenteken te checken. Echter, helaas is het zo dat niet al deze websites betrouwbaar zijn. Het is dan ook altijd verstandig om een kenteken Ovi te laten checken, ofwel gewoon via de RDW Ovi.

Voer altijd een controle op een occasion uit

Wanneer u een compleet nieuwe auto aanschaft, dan is een RDW Ovi kenteken check natuurlijk niet nodig. U ziet op de kilometerteller dat u de eerste eigenaar bent. Dit betekent overigens niet dat de teller op 0 staat, want vaak heeft de auto al een aantal kilometers gereden vanaf de fabriek of om te parkeren en te wisselen van plek in een showroom.

Er kan dus al een klein aantal kilometers op de teller staan. Wanneer u een tweedehands auto koopt, dan is het altijd aan te raden een kenteken check uit te voeren. Als u zeker weet dat alle voertuiggegevens kloppen, dan kunt u ook bepalen of u niet teveel betaalt voor het voertuig.

Wist je dat 1 op de 3 gebruikte auto's in Nederland een schadeverleden heeft?

Controleer Nu