De restwaarde auto houdt de waarde van de auto in na verloop van tijd of na een ongeluk. Dus hoeveel je auto op dit moment nog waard is. Dit begrip wordt ook vaak bij verzekeringen gebruikt. Als de restwaarde van de auto bijvoorbeeld lager ligt dan de reparatiekosten, is het beter om de reparatie niet meer te laten uitvoeren. Ook bij verkoop van de auto is het slim om de restwaarde van de auto te berekenen. Je kan online je kenteken invullen en er komt binnen een halve minuut al een waarde uit. Maar het is verstandig om een echte taxatie uit te voeren bij een erkende dealer voor optimale zekerheid, dit klinkt heel duur, maar je kunt gewoon langsrijden vragen wat zij inruil geven, inkoop bieden en waarvoor zij verwachten dat de auto verkocht kan worden. De restwaarde wordt ook wel marktwaarde of verkoopwaarde genoemd. Om te weten wat je auto waard is, kun je dus de restwaarde auto berekenen. Er zijn twee manieren om deze restwaarde auto te berekenen. Je kan de afschrijving van de auto berekenen. Hierbij wordt het waardeverlies berekend op basis van het aantal kilometers, de kostprijs en het aantal jaren dat de auto gebruikt wordt. Een andere manier is om een bepaald percentage van de catalogusprijs te nemen en die van de auto af te trekken. Deze zijn gebaseerd op de populariteit, het model en de kilometerstand.
Wat is de afschrijving van een auto per jaar?
Het is lastig vast te stellen hoeveel je auto precies afschrijft per jaar. Dit is namelijk voor elke auto anders. Het Nibud heeft hier wel een rekentool voor gemaakt. Sommige auto’s verliezen na 3 jaar wel 60% van de cataloguswaarde terwijl andere auto’s maar 30% verliezen. De populariteit van het merk speelt hierbij ook een rol. Bij een nieuw model auto is het veel lastiger te voorspellen wat de restwaarde gaat zijn, omdat er nog niets bekend is over het model. Er wordt dan vooral gekeken naar de betrouwbaarheid van het merk. Op deze manier kan de restwaarde alsnog bepaald worden.
Bron rekenoverzicht: Nibud 2017.
Economen en andere specialisten berekenen de restwaarde vaak op een andere manier in verband met belastingvoordeel en de boekhouding. Bij een bedrijfsauto wordt vooraf de levensduur bepaald, zodra de auto wordt verkocht wordt bekeken of het een goede investering was, door de restwaarde te berekenen. Meer over zakelijk autorijden en de kosten daarvan lees je hieronder.
Zakelijk autorijden – Restwaarde en afschrijving
Welke onderhoudskosten kan ik verwachten?
Een auto brengt veel extra kosten met zich mee. Naast de afschrijving van een auto per jaar komen er genoeg andere kosten bij. Denk aan de verzekering, de wegenbelasting en de BPM in het geval van een nieuwe auto. Daarnaast moet de auto jaarlijks APK gekeurd worden en zal hij regelmatig een onderhoudsbeurt nodig hebben. Elke dag wordt je auto minder waard. En hoe ouder de auto wordt hoe meer (onderhouds)kosten hij met zich mee zal brengen. De eerste drie jaar hoeft een auto nog niet APK gekeurd te worden, maar na een aantal jaren vervalt de garantie, wat dus extra kosten met zich mee kan brengen. En wist je dat een auto de meeste waardeverlies heeft in zijn eerste 3 jaar? Daarna blijft het een beetje gelijk. Het is dus zinvol wat langer in je auto te blijven rijden of een auto van 3 jaar of ouder te kopen.
Wat is mijn auto nog waard over een paar jaar?
Hoeveel de dagwaarde van de auto is kun je op het internet heel eenvoudig laten berekenen middels het invoeren van je kenteken. Ook zijn er websites waarop je het kenteken kunt voorspellen van een auto. Aan de hand van een kenteken kan er veel informatie over de auto worden verstrekt. Ook de waarde van de auto op dit moment kan worden weergegeven. Middels kenteken voorspellen kun je opzoeken hoeveel jouw auto afgeschreven wordt per jaar en hoeveel restwaarde er nog over is. Zo weet je precies wanneer jouw auto aan vervanging toe is. Via de koerslijst van de ANWB kun je ook nog een extra berekening doen.
Leave A Comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.