Een tenaamstellingscode. Iedereen die een auto bezit heeft er wel eens van gehoord – sterker nog, ze hebben er een – maar veel mensen weten niet precies wat een tenaamstellingcode nou eigenlijk is, waarom het belangrijk is en wat je er precies mee kan. Om deze vragen en anderen te beantwoorden nemen wij je mee in dit artikel.
Wat is een tenaamstellingscode?
Laten we er maar gewoon meteen induiken: wat is een tenaamstellingscode? Heel simpel gezegd: een tenaamstellingscode is een 9-cijferige code die je krijgt op het moment dat je een auto koopt.
Je krijgt deze code echter niet zomaar in zijn geheel. Dit verloopt namelijk in twee delen. Je krijgt eerst de eerste vijf cijfers van je tenaamstellingscode. Je krijgt pas later het tweede deel van de tenaamstellingscode. Dat werkt als volgt:
Je krijgt de eerste vier cijfers op het moment dat je het tenaamstellingsverslag verslag ontvangt – dat is een sjieke manier om te zeggen dat de door jou (over) gekochte auto op jouw naam is overgeschreven. Als dit is gelukt, dan krijg je de eerste vier cijfers. Let op: dit is dus niet(!) de gehele tenaamstellingscode – dit is alleen de eerste helft.
De tweede helft krijg je per post thuisgestuurd door de RDW samen met je kentekencard. In die brief vindt je de tweede helft van je tenaamstellingscode, de laatste 5 cijfers. Deze in combinatie met de eerste vier die je in je tenaamstellingsverslag ontving, resulteert in een volledige tenaamstellingscode.
Voor de duidelijkheid: je ontvangt deze cijfers niet zomaar in een bruine envelop in de brievenbus of onder de bagagedrager van je fiets, maar gewoon keurig per post of per mail van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).
Nog een tip van ons: als je een auto gaat herkopen, vergeet dan niet het autoverleden te checken! Zo weet je zeker dat je niet gescammed wordt en gewoon een goede auto koopt. Wij kunnen je helpen. Hier kan je je autoverleden checken.
Wat heb ik er aan?
Je hebt je code nodig op het moment dat je een auto wilt (ver)kopen, schorsen, slopen of uitvoeren. Je gaat hem hoe dan ook dus een keer nodig hebben, dus het is zaak dat je je tenaamstellingscode bewaart op een plek waar je hem zeker weten nog een keer terug gaat vinden en hem het liefst altijd bij de hand hebt. Tip van ons: zet hem in je telefoon als contactgegeven. Zo kan je in je contacten simpelweg zoeken op ‘tennaamstellingscode’ en dan vindt je hem zonder problemen in een keer terug. Het kan natuurlijk ook dat je buitengewoon goed georganiseerd bent en dan heb je deze tip helemaal niet nodig. Mocht je nou een auto willen kopen, vraag dan ook vooral om de tenaamstellingscode. Wat overigens ook een goede tip is als je een auto gaat kopen, is om de RDW kenteken check te doen bij ons. Dat kan super makkelijk als je gewoon hier klikt. Zo kan je gemakkelijk onder de geschiedenis van de auto checken en weet je zeker dat je een goede auto en geen absolute barrel verkocht krijgt – opgelicht worden zou immers zonde.
Wat is een overschrijvingsbewijs?
De tenaamstellingscode bestaat nog niet zo lang. We maken pas gebruik van een tenaamstellingscode sinds 2014. Het is dus een relatief nieuw concept. Daarvoor hadden we het zogenaamde ‘overschrijvingsbewijs’. Dit was in principe hetzelfde als een tenaamstellingscode – erg veel is dus niet veranderd – maar het zit niet langer bij het papieren kentekenbewijs. Over dit proces lees je meer hieronder.
Wanneer krijg ik een tenaamstellingscode?
Je krijgt een tenaamstellingscode op het moment dat je een auto (her) koopt (bijvoorbeeld, wanneer u een Peugeot 308 koopt). Het is noodzakelijk deze goed te bewaren en deze desgevraagd te kunnen laten zien op het moment dat je je auto laat slopen of opnieuw verkoopt.
Let op: je krijgt er niet zomaar een bij de aankoop van een auto. Hier gaat een twee-delig proces aan vooraf. Let dus goed op, zodat je je tenaamstellingscode compleet en juist ontvangt en niet achteraf tot de realisatie komt dat je geen tenaamstellingscode hebt – als dat wel gebeurd is dat niet het einde van de wereld natuurlijk, maar het is wel vet onhandig.
Wat moet ik doen als ik mijn code kwijt ben?
Niet handig, natuurlijk, maar het overkomt de beste! Mocht je hem onverhoopt toch kwijt raken, is dit wat je moet doen: online bij de RDW een nieuwe aanvragen. Zij helpen je vervolgens verder. We kunnen je hier natuurlijk uitgebreid meenemen in elke stap, maar de RDW heeft een fantastische site waar alles gemakkelijk terug te vinden is. Ben jij je tennaamstellingscode kwijt? Klik dan vooral hier, dat is een link naar de website van de RDW waar ze je verder kunnen helpen.
Hoe duur is het aanvragen van een nieuwe?
Een tenaamstellingscode is niet duur; hij is namelijk gratis! En alles wat gratis is, is goed, nietwaar? Op het moment dat je een auto (her)koopt krijg je je tenaamstellingscode zoals we al eerder hebben omschreven (mocht je het vergeten zijn of even geen zin hebben om terug te scrollen: Je krijgt de eerste vier cijfers op het moment dat je het tenaamstellingsverslag verslag ontvangt. De tweede helft krijg je per post thuisgestuurd door de RDW samen met je kentekencard. In die brief vindt je de tweede helft van je tenaamstellingscode, de laatste 5 cijfers. Deze in combinatie met de eerste vier die je in je tenaamstellingsverslag ontving, resulteert in een volledige tenaamstellingscode).
Mocht je één van de twee of allebei kwijtraken, dan kan je online een nieuwe aanvragen: dat is gelukkig niet duur – voor één euro kan je namelijk een nieuwe tenaamstellingscode. Het is natuurlijk wel onhandig, een nieuwe moeten aanvragen, daarop moeten wachten enzovoort. Plus het is zonde van je euro – daar zou je bijvoorbeeld ook een lekkere hamburger van kunnen kopen! Daarom raden we het je aan je tenaamstellingscode toch met enige zorgvuldigheid te bewaren.
Leave A Comment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.